HET NIEUWS UIT
HASSELT & HASPENGOUW

Het nieuws uit Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen.


Man uit Wellen blijft kritiek na ontploffing

ZOUTLEEUW, WELLEN – De 34-jarige Matty F., afkomstig uit Wellen, blijft kritiek. De man werd in het brandwondencentrum van Leuvens universitair ziekenhuis opgenomen, nadat hij zware brandwonden over heel het lichaam opliep, toen een kist met vuurwerk ontplofte in het huis van zijn partner in de Dorpsstraat in Halle-Booienhoven bij Zoutleeuw. De vrouw en haar beide kinderen bleven nagenoeg ongedeerd. Na de ontploffing, die even voor 20 uur zaterdag gebeurde, brak er brand uit in de woning. Toen de hulpdiensten toekwamen waren de kinderen al veilig. Buren vingen hen op. Het kleutermeisje had lichte brandwonden aan de arm en voet. De achtjarige zoon bleef ongedeerd. Daniël Vermeylen, de zaakvoerder van eetcafé De Vierslag zag het gebeuren toen hij op weg was naar huis. De man ging thuis hulp halen en de brandweer contacteren. Herwig Van Hellemont uit Zoutleeuw kwam helpen om de kinderen over een afgesloten hekken te tillen. Matty F., die zwaar verbrand was, kroop zelf in een kinderbadje dat buiten stond. De beide buren blusten de kleine brandhaardjes en de brandweer brak de sloten open, zodat de zwaargewonde man kon geholpen worden. De brandweer van Landen kon ook nog de hond van het gezin redden. De ontmijningsdienst Dovo haalde nadien nog meerdere kisten vuurwerk uit het huis. Die werden op een akker tot ontploffing gebracht. Mogelijk was het zelf vervaardigd vuurwerk. Dat moet het onderzoek nog uitmaken. De woning werd gestut om het invallen te vermijden. (InBrabant.be – 5 november 2017)

Benny Schroyen Nieuw schepen in Heers

HEERS – Met de raadsleden Jan Leus en Johan Missotten van voormalig coalitiepartner N-VA op de oppositiebanken werd de 52-jarige Benny Schroyen van Open Vld op de gemeenteraad van Heers als nieuw schepen benoemd. Hij vervangt Jan Leus. De 58-jarige Jean-Pierre Renson, door CD&V en N-VA verkozen, vervangt Yves Rega van N-VA als nieuw OCMW-voorzitter. Benny Schroyen zit al 30 jaar in de politiek en was reeds twee keer drie jaar schepen van Sport en Jeugd. Nu werd hij bevoegd voor Lokale Economie en Toerisme. (InLimburg.nu – 27 oktober 2017)

Inbrekers slaan raam van huis kapot

HEERS – Zondag werd ingebroken in de Breedpadstraat in Rukkelingen-Loon bij Heers. De daders sloegen de ruit van een woning aan diggelen. De bewoners merkten de inbraak zondagavond op. (InLimburg.nu – 23 oktober 2017)

37-jarige automobiliste gewond

HEERS, GINGELOM – Omstreeks 8 uur maandag kwam het op de Haspengouwlaan in Horpmaal bij Heers tot een aanrijding. De 37-jarige automobiliste Iris M. uit Gingelom raakte daarbij gewond. (InLimburg.nu – 23 oktober 2017)

Bezwaar tegen nieuwe verkaveling

MERSENHOVEN, KORTESSEM - Het buurtcomité van Mersenhoven verzamelde ruim vijftig bezwaarschriften tegen de mogelijke realisatie van een nieuwe verkaveling in het dorp. Er wordt momenteel nagegaan waar er veertig nieuwe woningen kunnen worden gebouwd in Kortessem. De terreinen, die uiteindelijk worden verkozen, zouden niet worden voor 2022. (InLimburg.nu – 12 oktober 2017)

59-jarige fietser gewond bij botsing

KORTESSEM – Zaterdagnamiddag raakte de 59-jarige fietser Tsoghik G. uit Kortessem gewond bij een ongeval. De fietser reed in op een andere fietser langs de Brandstraat in Kortessem. (InLimburg.nu – 8 oktober 2017)

Nieuw bufferbekken langs de Herk

HOEPERTINGEN, BORGLOON, WELLEN – Het nieuw bufferbekken voor de Herk, dat vorig weekend in gebruik werd genomen, moet verhinderen dat de rivier nog voor wateroverlast zorgt in Wellen en Hoepertingen bij Borgloon. De nieuwe overstromingszone kan 158 miljoen liter of 158.000 kubieke meter water opvangen. De Herk loopt in het Schulensbroek in de Gete en de Demer. Natuurpunt zal het overstromingsgebied op vlak van fauna en flora beheren. (InLimburg.nu – 1 oktober 2017 - foto Vrienden van het Schulensbroek)

OCMW-voorzitter Heers woont in Borgloon

HEERS, BORGLOON – Ontslagnemend OCMW-voorzitter Yves Rega van Heers gaat aanvechten dat Borgloon hem heeft ingeschreven in het bevolkingsregister. Daardoor zou Rega geen kandidaat voor N-VA kunnen zijn bij de verkiezingen van eind 2018. In het OCMW verliest de coalitie zonder N-VA meteen zijn meerderheid, terwijl ze zowel in de gemeenteraad één zitje voorsprong houdt. De N-VA stapte midden september in Heers uit de coalitie. N-VA beschuldigde er Laurent Mathei van de Lijst Dumont van fysieke bedreigingen te hebben geuit tegen de N-VA-schepenen Jan Leus en Yves Rega. Dat zou gebeurd zijn tijdens een schepencollege. N-VA trok er de stekker uit omdat ze – naar eigen zeggen – al geruime tijd werd tegengewerkt door de andere schepenen van de coalitie van Lijst Dumont, Open VLD en N-VA. Beide schepenen gaven hun schepenambt af. De woorden vielen tijdens een discussie over het plaatsen van klinkers naast een privé-eigendom. N-VA stelt dat ook ambtenaren van de gemeente door de schepenen van de coalitiepartners bedreigd worden. Burgemeester Henri Dumont ontkent dat laatste, al benadrukt hij dat de discussie er wel was en door de secretaris werd genoteerd. Open VLD en Lijst Dumont halen met één zetel nog een nipte meerderheid in Heers. (InLimburg.nu – 30 september 2017)

Provincie wil «Fruitspoor» aankopen

BORGLOON, TONGEREN, SINT-TRUIDEN – Het provinciebestuur van Limburg heeft een bod uitgebracht op het «Fruitspoor» in Haspengouw, de vroegere spoorbedding van de lijn Tongeren – Sint-Truiden. De provincie greep in toen bleek dat er een particulier geboden had op de bedding. Het «Fruitspoor» is bijna 30 kilometer lang en kan aangesloten worden op het toeristisch fietsroutenetwerk. De NMBS verkoopt de site, die in totaal ruim 26 hectare groot is. (InLimburg.nu – 29 september 2017)

Man slaat vrouw en nieuwe minnaar

BORGLOON, TONGEREN – In Tongeren werd een man van 44 jaar door de strafrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden en een boete van 800 euro. De man moet zijn ex-vrouw ook 500 euro schade vergoeden. De twee waren ei zo na gescheiden en al uit elkaar, toen de man op 10 juni 2017 langs de woning passeerde waar zijn vrouw sinds de relatiebreuk woonde. Hij zag er een wagen op de oprit staan, die hij niet kende. De man drong langs achteren de woning binnen en trof in de slaapkamer zijn vrouw met haar nieuwe vriend. De man trok de vrouw aan de haren de kamer door en gaf ook de nieuwe minnaar rake klappen. Hij haalde messen uit een keukenlade en riep dat hij de twee zou kapot maken. Tijdens de zitting van de correctionele rechtbank sprak de man zijn spijt uit. (InLimburg.nu – 19 september 2017)

- Het weer aangeboden door Drukkerij Jansen -

KLIK HIER NAAR DRUKKERIJ JANSEN