HET NIEUWS UIT
DE KEMPEN & HET MAASLAND

Het nieuws uit As, Genk, Houthalen-Helchteren,
Opglabbeek en Zutendaal.


Trio veroordeeld voor houden drugsplantage

GINGELOM, JETTE, TREMELO, OPGLABBEEK, VILVOORDE – Een man van 25 uit Jette en een kompaan van 26 uit Tremelo werden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met volledig uitstel, terwijl een 25-jarige Nederlander dat jaar effectief moet brommen. Het trio runde tussen 15 oktober 2012 en 17 februari 2013 een cannabisplantage in Gingelom. Een verdachte van 42 uit Opglabbeek, een 52-jarige Algerijn uit Vilvoorde en tweede 25-jarige Nederlander werden vrijgesproken. (InLimburg.be – 1 december 2017)

Veroordeling sjoemelende verpleegster voor procedurefouten verbroken

GENK - Het Hof van Cassatie heeft het arrest verbroken, waarin thuisverpleegster Mina A. uit Genk twintig maanden gevangenisstraf met uitstel kreeg, van tafel geveegd. Volgens het hof werden er door de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren en het hof van beroep in Antwerpen procedurefouten gemaakt. De eerdere rechter oordeelden dat de vrouw schuldig was aan het opstellen van valse getuigschriften om het Riziv op te lichten. Tussen mei 2009 en april 2011 stelde Mina A. meer dan 350 getuigschriften op voor thuisverzorging die ze niet verstrekte. Ze gaf zich op papier ook uit voor een collega. Het arbeidsauditoriaat zal oordelen of het hele proces wordt overgedaan. (InLimburg.nu – 16 november 2017)

24 maanden cel voor stelen dozen Lego

TONGEREN, GENK, BILZEN – In Tongeren heeft de strafrechter een man van 32 uit het Nederlandse Maastricht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden en een boete van 1.600 euro. De man stal de duurste Lego bouwpakketten in speelgoedzaken in Genk en Bilzen. Een andere man uit datzelfde Maastricht, die het speelgoed via internet doorverkocht, werd bij verstek veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf en 1.600 euro boete. Zijn onmiddellijke aanhouding werd ook bevolen. Tussen 3 december 2016 en 25 april 2017 trok de eerste naar de grotere speelgoedwinkels in Genk en Bilzen. Daar stal hij bouwdozen van Star Wars en The Simpsons van Lego. Hij haalde de bouwdozen uit de rekken en zette die dichtbij de uitgang om er vervolgens vliegensvlug mee vandoor te gaan. Op 25 april 2017 kon een medewerker van Bart Smit in Genk de kerel tegenhouden toen hij drie van de dozen wilde stelen. Justitie kon achterhalen dat er negen diefstallen van in totaal 21 dozen Lego waren gepleegd. (InLimburg.nu – 13 november 2017)

Zes maand cel voor bedreigen Zuhal Demir

GENK, TONGEREN – De strafrechter in Tongeren heeft een man van 25 jaar uit Luik woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden voor het bedreigen van staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir van N-VA. Demir verwittigde de politie na de ontvangst van de mail. Daarin stond ook dat er op 16 april van dit jaar een aanslag zou worden gepleegd. Tijdens een huiszoeking in de woning van de Luikenaar werd een verboden wapen gevonden. (InLimburg.nu – 8 november 2017)

Aanhoudend moeilijkheden in asielcentrum

HOUTHALEN-HELCHTEREN – Er waren afgelopen weekend aanhoudend moeilijkheden in het asielcentrum langs de Kazernelaan in Houthalen-Helchteren. De problemen begonnen vrijdag rond 20.30 uur. De politie van de zone Carma moest tussenkomen voor een vechtpartij tussen een tiental bewoners. Een daarvan werd bestuurlijk aangehouden. Even later begon een nieuwe vechtpartij waarbij de politie tussenkwam en vier personen oppakte. Toen die terug vrij kwamen, besloot de directie van het centrum om vijf mensen, die ervan werden verdacht de aanleiding te vormen naar de diverse problemen in Houthalen-Helchteren zaterdag over te brengen naar diverse andere centra. Op het moment dat drie van hen zouden vertrekken kwam het tot een nieuwe vechtpartij met heel wat vernielingen. Twee personeelsleden van het opvangcentrum raakten daarbij gewond. (InLimburg.nu – 5 november 2017)

Speurders zoeken overvaller Delhaize

GENK – De politie en het parket van Limburg hebben een foto verspreid van de vermoedelijke overvaller op het warenhuis Delhaize in de Zaveldriesstraat in Genk. De overval gebeurde op zaterdag 10 juni 2017 om 17.53 uur, even voor sluitingstijd. De onbekende man stormde het warenhuis binnen en bedreigde de kassierster met een handvuurwapen. Er stonden mensen aan te schuiven aan de kassa, maar dat deerde de man niet. Hij eiste de inhoud van de kassa’s. Hij bemachtigde 2.300 euro en stopte dat in een zwarte tas die hij zelf bij had. Er werden beelden van de dader genomen in de winkel, maar ook tijdens zijn vlucht op zijn scooter, meteen na de overval. Van de witte scooter was de nummerplaat afgedekt een stuk stof. De overvaller is ongeveer 1,75 meter groot en droeg motorkledij: een zwarte motorjas met een opvallend motief op de achterzijde, een zwarte integraalhelm, een bivakmuts en zwarte handschoenen. Vooral dat motief achterop valt op. De speurders zoeken vooral daar een aanknopingspunt op. (InLimburg.nu – 1 november 2017)

Onderzoek naar problemen op lijnbus

AS – De Lijn onderzoekt wat er zich afspeelde op de bus waarop Noah Withofs meereisde. Een aantal jongeren trok permanent aan de bel, waarna de chauffeur – volgens Noah en zijn broer Jamie – de deur niet meer wilde openen. De 13-jarige jongen uit As, die zich op krukken moet behelpen, werd pas een kilometer verder uit de lijnbus gelaten. De leerling van het Sint Jozefinstituut in Bokrijk raakte tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding gewond aan het been. (InLimburg.nu – 28 oktober 2017)

Twee busreizigers gewond

GENK, BREE, AS - Bij het plots remmen van de bus de Maaseikerbaan in Genk raakten vrijdag twee reizigers gewond. Zowel de 64-jarige Frans S. uit Bree als de 33-jarige Arzu D. uit As hadden verzorging nodig. (InLimburg.nu – 28 oktober 2017)

Motorrijder botst op wagen

GENK – De 31-jarige motorfietser Kristiaan B. uit Genk raakte vrijdag omstreeks 12.45 uur gewond op de kruising van de Nieuwstraat en de Grotestraat. De motorrijder kwam er in aanrijding met een automobilist. De motorrijder werd naar het ziekenhuis gebracht. (InLimburg.nu – 27 oktober 2017)

21-jarige komt om op Boudewijnlaan

DIEPENBEEK, HOUTHALEN-HELCHTEREN - Op de Boudewijnlaan in Diepenbeek verloor de 21-jarige Gilles Hebda dinsdagmorgen omstreeks 10 uur de controle over het stuur van zijn wagen. De auto ging aan het slippen op de natte weg. De Citroën reed door de middenberm en kwam nabij de afrit naar het sas met de flank tegen een boom terecht. Brandweermensen van de zone Zuid West Limburg konden de automobilist uit het autowrak bevrijden. De man uit Houthalen overleed echter korte tijd later. (InLimburg.nu – 25 oktober 2017 – foto Facebook)

75 per uur te snel op Europalaan

GENK – Op de Europalaan in Genk werd maandagmorgen het rijbewijs van een automobilist ingetrokken, omdat de man 165 kilometer per uur reed, terwijl 90 kilometer per uur toegelaten was. Het rijbewijs van de automobilist werd meteen ingetrokken. Er werden in totaal 854 chauffeurs gecontroleerd. 112 van hen reed te snel. Twee auto’s waren niet verzekerd en werden in beslag genomen. Achttien chauffeurs en inzittenden droegen de gordel niet en dienden een onmiddellijke inning te betalen. (InLimburg.nu – 23 oktober 2017)

Werkmateriaal buitgemaakt bij inbraak

GENK – Afgelopen weekend werd er ingebroken in een woning op de Weg naar As in Genk. De daders maakten werkmateriaal en machines buit. De politie zoekt de dader. (InLimburg.nu – 23 oktober 2017)

- Het weer aangeboden door Drukkerij Jansen -

KLIK HIER NAAR DRUKKERIJ JANSEN