HET NIEUWS UIT DE KEMPEN

Het nieuws uit Beringen, Ham, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Peer en Tessenderlo.


Vlammen slaan uit dak in Paal

PAAL, BERINGEN - Op de Beverlosesteenweg in Paal bij Beringen heeft het zaterdagavond om 22 uur fel gebrand in een woning. De vlammen sloegen uit het dak, toen de brandweer van Beringen toekwam. Zowel de bewoners van de getroffen woonst als de buren konden hun huis veilig verlaten. De schade is groot. De exacte oorzaak van de brand kon nog niet worden uitgemaakt. (InLimburg.nu – 31 december 2017)

Floralux breidt uit naar Limburg

HAM, DADIZELE, MOORSLEDE - Floralux uit Dadizele bij het West-Vlaamse Moorslede bouwt een 15.500 vierkante meter groot tuin- en decoratiecentrum in het Limburgse Ham. Om «’t Serreke» tot het enorme complex te maken investeert Floralux 12 miljoen euro. Dat wordt eind maart 2018 Floralux Ham. Floralux ging zestig jaar terug van start in Dadizele. Met zijn waaier aan planten, bloemen en tuinartikelen en later ook decoratieartikelen groeide de zaak sterk uit en trok heel veel Noord-Franse klanten. Jaarlijks krijgt de zaak twee miljoen klanten over de vloer. Ook in Ham wil Floralux van over de grens heen klanten lokken. De nadruk wordt er gelegd op een totaalbeleving voor het ganse gezin, de zorg voor het milieu en de openheid voor mensen met een beperking. De winkel zal open zijn op zon- en feestdagen. De parking moet plaats bieden aan 550 wagens en er zullen 30 mensen werken. (InWest.be – 13 november 2017)

Naaktmodel stal volle kar spullen in IKEA

BERINGEN, ANTWERPEN – Het Hof van Beroep in Antwerpen heeft het 25-jarige Limburgs naaktmodel Marisa Papen uit Beringen tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 600 euro boete veroordeeld voor diefstal. Op 8 september 2014 laadden Papen en een vriend een winkelkar vol met lampen, gordijnen, kaarsen, bestek, een wok, noem maar op. In totaal legden ze voor 679 euro spullen in de kar. Terwijl zij aan de kassa een pakje servetten betaalde, reed haar vriend met de volle kar naar buiten. Een werknemer van IKEA kon het duo tegenhouden. Hoewel de zaak te zien had met een weddenschap werd Papen zowel in eerste aanlag als nu in beroep veroordeeld. (InLimburg.nu – 9 november 2017)

Jeneverfles voor eerlijke vinder

LEOPOLDSBURG – De burgemeester van Leopoldsburg, Wouter Beke, gaf een inwoner van zijn gemeente een fles jenever met een speciaal kaartje aan. «Geachte heer Verhas, van de politie vernam ik dat u een portefeuille met heel wat geld hebt gevonden en via de politie terugbezorgd heeft aan de eigenaar. Als dank voor uw burgerzin, deze kleine attentie. Wouter Beke.». stond er op de kaart te lezen. De inwoner van Leopoldsburg bezorgde de geldbeugel met waardevolle inhoud aan de politie, nadat hij die vond. (InLimburg.nu – 31 oktober 2017 - foto Facebook)

Beringse gewond bij botsing

HASSELT, BERINGEN – Omstreeks 12.15 uur maandag kwam het tot een botsing tussen twee personenwagens op de Herkenrodesingel in Hasselt. Daarbij raakte de 49-jarige Yolanda D. uit Beringen gewond. (InLimburg.nu – 30 oktober 2017)

Inbraak in verlaten schoolgebouwen

BERINGEN – Er werd ingebroken in de verlaten schoolgebouwen in de Brouwersstraat in Beringen. Dat werd donderdag vastgesteld. Er werd een koffieautomaat opengebroken en er werden sleutels gestolen. (InLimburg.nu – 27 oktober 2017)

Inbrekers van acht jaar oud verrast door bewoners

BERINGEN – Inwoners van een huis in de Beverlosesteenweg in Paal hoorden donderdagavond omstreeks 19 uur lawaai in de hall, terwijl ze naar de televisie aan het kijken waren. Toen ze gingen kijken zagen ze twee jongens en een meisje van rond de acht jaar door de hall sluipen. Het trio piepjonge kinderen had ingebroken. Toen de drie de bewoners zagen, sloegen ze op de vlucht en sprongen even verder in een wachtende wagen. De politie van de zone Beringen, Ham en Tessenderlo is op zoek naar de inbrekertjes. (InLimburg.nu – 20 oktober 2017)

Gepensioneerd agent mag drie jaar lang geen dieren meer houden

LOMMEL, BERINGEN – De strafrechter heeft een 58-jarige gepensioneerde agent uit Beringen veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf en 3.000 euro boete voor meerdere inbreuken op de dierenwelzijnswet. De man kreeg diverse waarschuwingen. Uiteindelijk werden er begin 2018, vier maanden nadat hij eind november 2014 zijn vergunning voor de kwekerij «Passion for Dogs» werd ingetrokken, 57 honden bij de man in beslag genomen. De dieren waren niet verzorgd en leefden in kapotte zetels en hun eigen uitwerpselen. Maar ook zonder vergunning kweekte en verkocht de man verder honden. Nu mag de man drie jaar lang geen dieren meer houden. Noodasiel Lommel werd door de rechter 7.000 euro toegewezen omdat de opvang van al die honden het asiel nekte in de opvang van andere dieren. (InLimburg.nu – 19 oktober 2017 - foto inbeslagname door Noodasiel Lommel)

12 maanden cel voor cannabiskweker

HASSELT, HECHTEL-EKSEL – Een man van 66 uit Hechtel-Eksel werd vrijdag door de strafrechter in Hasselt veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf en 6.000 euro boete voor het houden van een cannabisplantage. Toen de politie in zijn woning binnenviel, bleek de kweker 172 planten te kweken. Hij stelde dat hij drie keer 10 kilo wiet had geoogst, maar de openbare aanklager stelde dat hij 42.200 euro verdiende met de illegale handel. De rechter verklaarde dat bedrag dan ook verbeurd en de man moet dat voordeel dan ook in de staatskas storten. Aan Infrax moet de veroordeelde 7.500 euro betalen voor de illegaal afgetapte elektriciteit om zijn plantenkweek te bevorderen. De man diste nog wat verhalen op als zou hij de drugs hebben gekweekt om zijn pijn als fibromyalgiepatient te verbijten of het lijden van zijn zieke schoonmoeder te verzachten, maar die werden door de rechter niet gevolgd. (InLimburg.nu – 13 oktober 2017)

Ruim 3,5 miljoen euro voor mijnsite

BERINGEN - Toerisme Vlaanderen kent een subsidie van meer dan 3,5 miljoen euro toe aan be-MINE PIT. Met de toelage kan het nieuw mijnbelevingscentrum op de voormalige mijnsite van Beringen gerealiseerd worden. Die opent in 2020. De mijnsite van Beringen werd acht jaar geleden herbestemd als toeristisch-recreatief project be-MINE. Op de site wordt nu ook een authentieke mijnbeleving gecreëerd, die bezoekers het leven en werken van de Limburgse mijnwerkers en mijnen moet leren kennen. In de ophaalgebouwen wordt een nieuw bezoekerscentrum ingebouwd, van waaruit drie avontuurlijke mijnwerkerspaden starten. In een betalend gedeelte ligt het accent op de verhalen van de mijnwerkers in de vroegere omgeving. Ook de ondergrond en de zware werkomstandigheden worden gesimuleerd. In het gratis te bezoeken deel ligt de focus op de monumentale gebouwen. Twee passerelles bieden een indrukwekkend zicht op de mijn en de omgeving. be-MINE PIT wordt ook het startpunt van de ontdekking van de andere Limburgse mijnsites én een aantal toeristische attracties. Er werden al een binnen- en buitenzwembad, winkelboulevard, woningen, mountainbikepiste, avonturenberg en snorkel- en duikcentrum op de mijnsites ondergebracht. (InLimburg.nu – 1 september 2017 – op foto een simulatie van het zicht uit de passerelle)

- Het weer aangeboden door Drukkerij Jansen -

KLIK HIER NAAR DRUKKERIJ JANSEN