HET NIEUWS UIT
HASSELT & HASPENGOUW

Het nieuws uit Bilzen, Herstappe, Hoeselt, Riemst, Tongeren en Voeren.


Achttien jaar gevorderd tegen man uit Hoeselt voor moord op zijn vrouw

TONGEREN – De rechtbank in Tongeren oordeelt op 21 december over Benny C. uit Hoeselt. De man vermoordde op maandag 20 juli 2015 zijn vrouw Cindy Van De Weghe. Dat gebeurde tijdens een ruzie, beweert C. Nadat hij zijn 35-jarige partner had omgebracht, bleef hij in het appartement wonen, waarin het lijk lag. Toen de geur na een aantal dagen niet meer te dragen was, verhuisde de man naar de woning van een vriend. Op 30 juli 2015 viel een uitnodiging in zijn brievenbus. De 41-jarige man moest zich naar het politiecommissariaat begeven om er gehoord te worden in een zaak die hem aanbelangde. Daar bleek dat C. verdacht werd van diefstal, een aanklacht, die nadien onwaar zou blijken. Maar om de diefstal te onderzoeken zouden de agenten een huiszoeking uitvoeren in zijn appartement langs de Kasteelstraat in Hoeselt, waar hij met Cindy Van De Weghe woonde. In heel de flat stonden geurkaarsen en Airwick. De zoeking leverde niets op, tot de agenten ultiem nog eens in de slaapkamer wilden kijken. De bewoner probeerde dat nog te verhinderen met de melding dat zijn vrouw er lag te slapen. Toen zei hij dat ze er dood lag en dat hij haar vermoord had. De agenten lachten wel even, maar dat lachen verging hen, toen ze de slaapkamer binnen gingen. Cindy Van De Weghe lag er dood. Voorafgaande SMS-berichten leidden de openbare aanklager ertoe om 18 jaar gevangenisstraf te vorderen voor moord met voorbedachte rade. (InLimburg.nu – 24 november 2017)

24 maanden cel voor stelen dozen Lego

TONGEREN, GENK, BILZEN – In Tongeren heeft de strafrechter een man van 32 uit het Nederlandse Maastricht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden en een boete van 1.600 euro. De man stal de duurste Lego bouwpakketten in speelgoedzaken in Genk en Bilzen. Een andere man uit datzelfde Maastricht, die het speelgoed via internet doorverkocht, werd bij verstek veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf en 1.600 euro boete. Zijn onmiddellijke aanhouding werd ook bevolen. Tussen 3 december 2016 en 25 april 2017 trok de eerste naar de grotere speelgoedwinkels in Genk en Bilzen. Daar stal hij bouwdozen van Star Wars en The Simpsons van Lego. Hij haalde de bouwdozen uit de rekken en zette die dichtbij de uitgang om er vervolgens vliegensvlug mee vandoor te gaan. Op 25 april 2017 kon een medewerker van Bart Smit in Genk de kerel tegenhouden toen hij drie van de dozen wilde stelen. Justitie kon achterhalen dat er negen diefstallen van in totaal 21 dozen Lego waren gepleegd. (InLimburg.nu – 13 november 2017)

Zes maand cel voor bedreigen Zuhal Demir

GENK, TONGEREN – De strafrechter in Tongeren heeft een man van 25 jaar uit Luik woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden voor het bedreigen van staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir van N-VA. Demir verwittigde de politie na de ontvangst van de mail. Daarin stond ook dat er op 16 april van dit jaar een aanslag zou worden gepleegd. Tijdens een huiszoeking in de woning van de Luikenaar werd een verboden wapen gevonden. (InLimburg.nu – 8 november 2017)

Vals bomalarm in dancing Real Club

TONGEREN – In de nacht van dinsdag op woensdag werden de politie en de brandweer van hulpverleningszone Zuid-West-Limburg naar de Real Club in Tongeren geroepen, na een bommelding. Er werd niets gevonden. In de dancing vond een halloweenparty plaats. (InLimburg.nu – 1 november 2017)

Inbraak in ’s Gravenvoeren

VOEREN – Dinsdagnamiddag werd er ingebroken in ’s Gravenvoeren bij Voeren. Op de Vitschen in ’s Gravenvoeren werd dinsdag opgemerkt dat er in een woning ingebroken was. De omvang van de buit is niet duidelijk. (InLimburg.nu – 31 oktober 2017)

Koppel senioren verdronken in kanaal

BILZEN, ZUTENDAAL, GENK – Een drama voltrok zich terwijl een man van 80 en zijn vrouw 72 jaar dinsdagavond gingen fietsen vanuit Bilzen. Vermoed wordt dat de vrouw de controle over het stuur verloor en met haar elektrische fiets in het kanaal reed. Wellicht sprong haar man haar achterna. De twee senioren werden dinsdag dood aangetroffen in het kanaal, de vrouw tussen Zutendaal en Genk, haar man in Eigenbilzen. De brandweer, politie en civiele bescherming waren toen al uren aan het zoeken in het kanaal. De fiets van de man was toen al gevonden op een oever. (InLimburg.nu – 18 oktober 2017)

Metaalbedrijf wil naar metaalerts zoeken

VOEREN, PLOMBIÈRES – De firma WalZinc vroeg een vergunning aan voor een onderzoek naar delfstoffen in het Luikse Plombières – Blieberg in het Nederlands – vlak naast Voeren. WalZinc wil nagaan of er zink, lood, zilver, goud en andere metalen als germanium en indium kunnen ontgonnen worden. Beide laatste zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van zonnepanelen en lcd-schermen. De firma wil zeven miljoen euro investeren in het onderzoek dat vijf jaar zal duren. Zowel in Plombières als in Voeren wordt met argusogen naar het project gekeken. In Plombières werden al in de middeleeuwen metalen ontgonnen. In 1922 kwam een abrupt einde aan de ontginning van galeniet, lood- en zinkerts. Van over de hele wereld werden ertsen aangevoerd om er behandeld te worden. Na de stopzetting van de ontginning werd de site één groot natuurgebied met een unieke fauna en flora, nauw verbonden met de aanwezigheid van de zware metalen in de ondergrond. Deze planten zijn uiterst zeldzaam en komen maar op een paar plaatsen in de wereld voor. Het zinkviooltje – op de foto - komt het vaakst voor langs de Via Gulia, de weg langs de Geul, de rivier die het landschap doorkruist. Ze wordt bijna nergens anders ter wereld gevonden. Evident komt ook de kleine parelmoervlinder er voor, een vlinder waarvan de rups zich voedt met de bladeren van het zinkviooltje. De bodem in Plombières bestaat uit heuvels gevormd door ertsresten van de voormalige mijnexploitatie, heuvels gevormd door resten van de metaalindustrie en vochtige gebieden waar resten van de ertsen in spoelden. Het hele Geuldal raakte verontreinigd met de metalen van de zinkmijnen en -industrie. De Stichting «Ardenne & Gaume» beheert de site. (InLimburg.nu – 14 oktober 2017)

Jaar cel voor inbraken in scholen

BREE, GENK, TONGEREN – In Tongeren heeft de strafrechter een Nederlander van 37 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 600 euro boete voor inbraken en diefstallen in scholen. De man werd onmiddellijk aangehouden. In de nacht van 25 op 26 juni 2015 brak de Nederlander binnen in het TISM in Bree. Hij stal er liefst twaalf iPads en een safe. Een paar dagen eerder was er ook al ingebroken in de school Regina Mundi in Genk. Daar werd een kluis en geld gestolen. De man was al gekend bij justitie voor andere inbraken. Hij ontkent de aantijgingen, maar zijn dna werd in de scholen gevonden. (InLimburg.nu – 12 oktober 2017)

Bilzense dakwerker sterft

BILZEN – Langs Holt in Beverst bij Bilzen viel dakwerker Jo Tondeur zaterdagmorgen van een dak. De 33-jarige man uit Bilzen was op slag dood. De exacte omstandigheden van het noodlottig ongeval worden nog onderzocht. De man laat twee zoontjes achter uit zijn eerste relatie en pas zijn derde zoon Charlie met zijn vriendin Chloé Neyens, waarmee hij drie jaar samen was. Donderdag om 19 uur vindt een avondwake plaats in de Sint-Martinuskerk in Kinrooi en vrijdag volgt de crematie in Weert. (InLimburg.nu – 7 oktober 2017)

- Het weer aangeboden door Drukkerij Jansen -

KLIK HIER NAAR DRUKKERIJ JANSEN