HET NIEUWS UIT HET MAASLAND

Het nieuws uit Maasmechelen en Lanaken.


Verschaevestraat wordt Frankstraat

LANAKEN – De meerderheid van 54 inwoners van de Cyriel Verschaevestraat in Lanaken, die hun stem uitbrachten, kiezen als nieuwe naam voor hun straat de Anne Frankstraat. Na hun keuze volgt een openbaar onderzoek tot 27 november. Na het behandelen van eventuele bezwaren wordt de nieuwe naam in december ter goedkeuring van de gemeenteraad voorgelegd. Verschaeve, afkomstig uit West-Vlaanderen, werd in 1911 onderpastoor van Alveringem, een gemeente die later pal achter het IJzerfront kwam te liggen. Hij las, boetseerde en schreef. Zijn drama «Ferdinand Verbiest» werd geschreven in 1912 en Judas uit «1917» kreeg de Staatsprijs voor Toneelletterkunde. Hij nam het in de Eerste Wereldoorlog op voor de Vlaamse soldaten aan het front, die vaak onder bevel stonden van eentalig Franssprekende officieren. Hij schreef daarom in 1917 aan koning Albert I «Frontbrieven», met de verzuchtingen van de Vlaamse frontsoldaten. De koning had immers bij de Duitse inval van 4 augustus 1914 de Vlamingen gelijkheid in rechte en in feite beloofd als zij gevolg gaven aan zijn oproep om zich te melden bij het Belgisch leger en in «den Grooten Oorlog» gingen vechten. In West-Vlaanderen groeide het activisme. Van Verschaeve is het vers «Hier liggen hun lijken als zaden in het zand, hoop op den oogst O Vlaanderland» dat op de eerste IJzertoren voorkwam. De veroordelingen en onderdrukking van de Frontbeweging en het activisme door de Belgische overheid na de Wapenstilstand was voor Verschaeve koren op de molen om extremer te worden. Hij legde de eerste steen van de eerste IJzertoren in Diksmuide, die in 1930 ingehuldigd werd. In 1936, drie jaar na de machtsovername door Hitler kreeg hij de Rembrandtprijs van de Universiteit van Hamburg en het jaar daarop kreeg hij, samen met Maria Elisa Belpaire, Stijn Streuvels en Anton van Duinkerken, het eredoctoraat in de Letteren en Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. In april 1939 was hij 65 en ging met pensioen als onderpastoor van Alveringem. Hij bleef er echter wonen en elke morgen de mis opdragen. In zijn geschriften, zoals «Het Uur van Vlaanderen», kwam steeds meer de ophemeling van nazi-Duitsland op de voorgrond. De SS evacueerde hem in 1944 naar Duitsland geëvacueerd, waar hij adviseur werd bij de Vlaamsche Landsleiding. Hij verzette er zich vaak ook tegen de Duitsers, met zijn open verweer tegen het bestoken van Antwerpen met Duitse V1-bommen. In april 1945 kwam hij in Oostenrijks Tirol terecht, dat tot 8 mei in handen van de Duitse Wehrmacht bleef. Daar vond hij onderdak in de pastorie van Solbad Hall, waar hij stierf op 8 november 1949. Ondertussen was hij in 1946 in Brugge al bij verstek tot de dood voor het vuurpeloton veroordeeld omwille van zijn collaboratie met de Duitsers. Eind 1947 werd hij ook uit de Belgische nationaliteit gezet. Zij lichaam werd uit Oostenrijk gesmokkeld en uiteindelijk in ‘zijn’ Alveringem met een grafmonument herbegraven. (InLimburg.nu – 28 oktober 2017)

Porche 911 gestolen van garageterrein

LANAKEN – Onbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag een personenwagen Porsche 911 bestolen bij het sportwagencentrum Hermens op de Kiezelweg in Veldwezelt bij Lanaken. De daders drongen het terrein van de garage langs achteren binnen. Ze duwden de witte Porsche Cabrio van een klant geruisloos naar buiten. De eigenaar van het bedrijf vreest dat de oldtimer wordt ontmanteld om de onderdelen te verkopen. (InLimburg.nu – 25 oktober 2017)

Met de Flixbus naar Nederland en Duitsland

MAASMECHELEN, HASSELT – Flixbus, het busbedrijf dat momenteel enkel in Hasselt vertrekt en toekomt, reist vanaf 11 november ook van en naar Maasmechelen. Er zijn elke zaterdag uit Maasmechelen ritten van en naar negen bestemmingen in Nederland en Duitsland, met name Maastricht, Roermond, Mönchengladbach, Krefeld, Moers, Duisburg, Essen, Gelsenkirchen en Dortmund. De bus richting Roermond en Duitsland vertrekt om 17.45 uur ’s avonds en die naar Maastricht om 13.05 uur. Omwille van de nabijheid van Maasmechelen Village wordt verwacht dat veel reizigers ook uit Duitsland of Nederland naar Maasmechelen zullen rijden. (InLimburg.nu – 25 oktober 2017)

Graven in Lanaken online te vinden

LANAKEN – In Lanaken kan er voortaan snel online worden gezocht naar de laatste rustplaats van een overledene. Alle begraafplaatsen en alle graven staan voortaan online op https://begraafplaatsen.lanaken.be/begraafplaatsen. Er kan naar een overledene worden gezocht op naam, voornaam, geboortedatum, geboorteplaats, datum van overlijden, plaats van overlijden en begraafdatum. Omgekeerd kan ook op een kaart een graf worden aangeduid om te weten te komen wie er begraven ligt. (InLimburg.nu – 24 oktober 2017)

Gewapende overval op Delhaize

REKEM, LANAKEN – In Rekem bij Lanaken verrasten drie gemaskerde mannen donderdagmorgen omstreeks 7 uur een kassierster van de supermarkt Delhaize. De kassierster werd bedreigd toen ze de winkel opende. Het trio bedreigde de vrouw met een pistool en een mes en eiste meteen geld. Even later kwam de leverancier van brood toe. Ook die man werd bedreigd, maar kon vluchten. Hij werd achternagezeten, maar kon ontkomen. De man verwittigde de hulpdiensten. Toen die toekwamen troffen ze de kassierster ongedeerd aan. Er begon een gerechtelijk onderzoek. (InLimburg.nu – 19 oktober 2017)

Genkenaar mogelijk vermoord en in Nederland gedumpt

GENK, BILZEN, LANAKEN, MAASTRICHT – De federale gerechtelijke politie onderzoekt of de 53-jarige Ronald Vandereycken werd vermoord en vervolgens in de buurt van het Nederlandse Maastricht werd gedumpt. Er wordt een oproep gelanceerd naar Belgen en Nederlanders die begin juni van dit jaar wat zouden gezien hebben in de omgeving van het kanaal van Maastricht. Dat zou Ronald Vandereycken zelf kunnen zijn, maar ook diens lichtgrijze Peugeot 207 met kentekenplaat 1-PKB-557. Eind juni werd Marc C. als hoofdverdachte aangehouden. De 53-jarige man uit Bilzen wordt er door de speurders van verdacht Ronald Vandereycken met geweld om het leven te hebben bracht en nadien zijn wagen in het kanaal in Lanaken te hebben gedumpt, waar de wagen werd gevonden. De vorsers denken dat Marc C. het lijk in Nederland dumpte. Marc C. is gekend bij justitie omwille van zijn banden met het drugsmilieu. In Nederland werd C. al gelinkt aan een aantal verdwijningszaken, maar ging telkens vrijuit omdat de slachtoffers spoorloos bleven. Een keer werd hij veroordeeld voor ontvoering en foltering, nadat hij zelf bekende. C. stelt dat hij Vandereycken wel kent, maar daarbij blijft het bij.
Ronald Vandereycken werd op zaterdag 3 juni, om 12.47 uur voor de laatste keer gezien nabij apotheek De Voorzorg in hartje Genk. De wagen werd daags daarop, op zondag 4 juni, gezien in de Louis Paul Boonstraat in Gellik, rond de Kompveldstraat en de Wijerdijk in Lanaken. Tips op opsporingen@police.belgium.eu of telefonisch vanuit België via het nummer 0800/30.300 of vanuit Nederland via het nummer 00322/55.44.488. (InLimburg.nu – 7 oktober 2017)

- Het weer aangeboden door Drukkerij Jansen -

KLIK HIER NAAR DRUKKERIJ JANSEN